speedfight.pl

Rejestracja motoroweru sprowadzonego z zagranicy

Tematy ogólne dotyczące SpeedFighta.

Re: Rejestracja motoroweru sprowadzonego z zagranicy

Post» Damian » 05 Lut 2011, 02:04

Siema. Mam pytanie Sprowadziłem speeda z Angli i problem jest taki że tam nie spisałem umowy kupna-sprzedarzy. Mam wszystkie dokumenty i czy da się z tych dokumentów wyciągnąć dane potrzebne do umowy?
Awatar użytkownika
Damian
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Peugeot Speedfight 100cc
Grupa: Mazowsze

Post» Speedy » 11 Lut 2011, 00:17

Elo, na ANG dowodzie rej. masz wszystkie dane do umowy. Dane sprzedającego, dane skutera, tylko podpisu sprzedającego nie masz, ale to chyba nie problem.

Jak nie wiesz czegoś, jak ogarnąć te papiery to pisz na GG: 2959075
Awatar użytkownika
Speedy
Honorowy moderator

Skuter: SpeedFight 2 Full Racing & 206 WRC & Masa części na sprzedaż
Grupa: Małopolskie

Post» bartekk418 » 22 Lut 2011, 18:46

Witam chciałbym się zapytać o taką rzecz chciałbym kupić sobie HONDE NS-1 JEST TO POJEMNOŚĆ 80CM ale tak jak widzę np na allegro ludzie mają ja zarejestrowana jako 50 czy jest taka możliwość jak by było w umowie w Niemczech że to motorower to w Polsce by się ja normalnie zarejestrowało i czy by przegląd by przeszła HONDA a i czy jest możliwość np zablokowanie obrotów w jakiś sposób .A może Ktoś miał z nioł do doczynienia i i da mi jakieś rady, albo zamiana na speedfighta . :)
bartekk418
Użytkownik
Użytkownik

Post» adi368 » 23 Sie 2011, 11:45

mam pytanie co do skuterów sprowadzonych wlk brytania? jakie koszty itp?
adi368
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» Damian » 23 Sie 2011, 12:57

Tłumaczenie dokumentów w moim przypadku 250zł,
Przegląd 69zł
Urząd skarbowy 160zł
Rejstracja w w wydziale komunikacji 197zł
I jeszcze pomyłki "pań" w urzędach kosztowały mnie sporo.
Awatar użytkownika
Damian
Użytkownik
Użytkownik

Post» adi368 » 23 Sie 2011, 15:46

to sporo to juz mi sie nie opłaca go kupowac
adi368
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» sterciu » 24 Sie 2011, 12:19

stoZek napisał(a):
Musisz posiadać przetłumaczony dokument V5C (To jest dowodem rejestracyjnym w Anglii) oraz umowę K-S (najlepiej dwujęzyczną)

W GB dowód rejestracyjny to jest REGISTRATION CERTIFICATE , natomiast V5C to jest kod dopuszczenia pojazdu do ruchu. W GB pojazd pokolizyjny moze mieć zamiast V5C inny kod wpisany. Są rózne kody , są kody które dopuszczają auto do ponownej rejestracji po naprawie pokolizyjnej, a są kody które przez które auto ewidentnie traci prawo do rejestracji. Także kupując jakikolwiek pojazd ważne jest aby najlepiej kod w dowodzie był V5C.

Trzeba też unikać takich sytuacji jak niektórzy sprzedający robią , dają wyrwany świstek z dowodu rejestracyjnego (w GB przy transakcji kupna sprzedaży się odrywa cześci dowodu) i daje nam albo częśc 10 z dowodu , czyli NEW KEEPER SUPPLEMENT (V5C/2) lub częśc 11 NOTIFICATION OF PERMANENT EXPORT (V5C/4) bo na podstawie tych "świstków" nie zarejestrujemy pojazdu, ponieważ nie ma tam pełnych danych samochodu oraz danych sprzedajęcego. Tylko musi być cały kompletny dowód. Można pózniej odzyskać dowód rejestracyjny ale trzeba pisma wysyłac do DVLA (czyli tego ichniejszego Wydziału Komunikacji) i czekać az przyślą nowy , ale też trzeba troche na telefonie powisieć , a jedno i drugie w przypadku kogoś kto nie zna bardzo dobrze języka angielskiego może być ciężkie do zrealizowania. Zwłaszcza przy wypełnianiu dokumentow gdzie trzeba znac tez język techniczny troche (czyli inaczej mówiąc słowa związane z techniką/mechaniką itp).
Awatar użytkownika
sterciu
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Peugeot Speedfight LC

Post» Damian » 24 Sie 2011, 13:51

sterciu napisał(a):
stoZek napisał(a):
Musisz posiadać przetłumaczony dokument V5C (To jest dowodem rejestracyjnym w Anglii) oraz umowę K-S (najlepiej dwujęzyczną)

W GB dowód rejestracyjny to jest REGISTRATION CERTIFICATE , natomiast V5C to jest kod dopuszczenia pojazdu do ruchu. W GB pojazd pokolizyjny moze mieć zamiast V5C inny kod wpisany. Są rózne kody , są kody które dopuszczają auto do ponownej rejestracji po naprawie pokolizyjnej, a są kody które przez które auto ewidentnie traci prawo do rejestracji. Także kupując jakikolwiek pojazd ważne jest aby najlepiej kod w dowodzie był V5C.

Trzeba też unikać takich sytuacji jak niektórzy sprzedający robią , dają wyrwany świstek z dowodu rejestracyjnego (w GB przy transakcji kupna sprzedaży się odrywa cześci dowodu) i daje nam albo częśc 10 z dowodu , czyli NEW KEEPER SUPPLEMENT (V5C/2) lub częśc 11 NOTIFICATION OF PERMANENT EXPORT (V5C/4) bo na podstawie tych "świstków" nie zarejestrujemy pojazdu, ponieważ nie ma tam pełnych danych samochodu oraz danych sprzedajęcego. Tylko musi być cały kompletny dowód. Można pózniej odzyskać dowód rejestracyjny ale trzeba pisma wysyłac do DVLA (czyli tego ichniejszego Wydziału Komunikacji) i czekać az przyślą nowy , ale też trzeba troche na telefonie powisieć , a jedno i drugie w przypadku kogoś kto nie zna bardzo dobrze języka angielskiego może być ciężkie do zrealizowania. Zwłaszcza przy wypełnianiu dokumentow gdzie trzeba znac tez język techniczny troche (czyli inaczej mówiąc słowa związane z techniką/mechaniką itp).

Mi właśnie poprzedni właściciel speeda dał te wycinki z dowodu ale też dostałem i nowy dowód rejstracyjny ten angielski. Lecz będąc w naszym wydziale kominikacji "pani" pomyliła się i kazała przetłumaczyć te świstki i kwit od poprzedniego przeglądu, kosztowało mnie to 240zł a gdy poszedłem do rejstracji powiedziała ta sama "pani" że to nie te dokumenty przetłumaczyłem. Wkurzyłem się i znowu musiałem tłumaczyć właściwe.
Awatar użytkownika
Damian
Użytkownik
Użytkownik

Post» bys5200 » 08 Paź 2011, 21:17

Nie czytałem całego tematu i jeżeli moje pytanie się powtórzyło to przepraszam. Jeżeli sprowadziłem skuter czyli mojego speeda 3 i dokument który dostałem od sprzedawcy (brif czy jak to się pisze) to przy rejestracji zostaje w wydziale komunikacji? Bo kopie i oryginał musiałem zostawić w wydziale. I wiem że przy sprzedaży wystarczy sam dowód rejestracyjny ale nie wiedzieć czemu tamten dokument musiałem zostawić.
Awatar użytkownika
bys5200
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Peugeot Speedfight 3 AC 4t :D
Grupa: Śląskie

Post» himan1 » 28 Gru 2011, 13:21

Ja jak rejestrowałem jeta (sprowadzony z Niemiec) to nie miałem dowodu Rej a babka się pluje ze nie ma a blachy są , dzwonie do kolesia (handlarz) od którego to kupiłem i mówię że nie ma dowodu rej a on do mnie ze tam dostaje sie tylko blache ale jak sie ubezpiecza , mówię to babce a ona że on ma napisać jakieś pismo ze do moto roweru nie było dowodu a on gada "JAK JA MAM KUR*A NAPISAĆ ZE NIE MA CZEGOŚ CO NIE ISTNIEJE!" babka coś pogadała , ale się udało dostałem tymczasowy ale się pluła ze nie ma jakiegoś tłumaczenia ale te papiery co mi dał to w Zabrzu wystarczają , ale nie Rybnik musi byc inny ok zaworze papir do tłumacza i wyskakuje z ceną 400zł! (myślę se Popie*dolony Jesteś !) a w takim biurze co "kupiłeś auto za granicą Załatwimy wszystko za ciebie !" a tam tylko 100zł i ok mam tłumaczenie i Koniec D: koszt Rej 117zł + tłumaczenie 100zł + ubezpieczenie 98zł (rej na siebie) .
himan1
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: JetForce TSDI
Grupa: Śląskie

Poprzednia

Wróć do Ogólnie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość