speedfight.pl

Jak to jest z podatkiem od sprzedaży skutera??

Tematy ogólne dotyczące SpeedFighta.

Jak to jest z podatkiem od sprzedaży skutera??

Post» dzikken » 17 Lip 2008, 21:52

Cześć.
Dzisiaj sprzedałem swojego speedfighta 2 i teraz mam dylemat. A mianowicie skuter kupiłem i przerejestrowałem dwa miesiące temu i dzisiaj go sprzedałem :) . Chodzi mi o to jaki bede płacił teraz podatek w skarbówce?? Na umowie miałem napisane ze kupiłem skuter za 1000zł a dzisiaj sprzedając też napisałem ze sprzedałem za 1000zł. Więc wynika ze nic nie zarobiłem a wiec bede płacił od zarobku na nim czy nie??
Proszę o pomoc
dzikken
Użytkownik
Użytkownik

Post» Ghost_Rider » 17 Lip 2008, 22:45

:lol:
Jakie opłaty, od sprzedarzy? Nie ma czegoś takiego, to nie jest allegro że ci nalicza % od kwoty sprzedarzy, sprzedałeś, niesiesz kopie umowy tam gdzie był ubezpieczony żeby nie naliczyli ci składek za niego, wychodzisz i jesteś wolny. Do tego typa przyjdzie jakiś druczek do rejestracji, ale tobie nic nie przyjdzie płacić, sprzedałeś i nowy właściciel płaci :twisted:
Ghost_Rider
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: BMW e30

Post» dzikken » 18 Lip 2008, 08:32

No ja wiem ze tak jest jeśli bym sprzedał skuter mając juz go ponad 6 miesięcy ale ja miałem go tylko 2 miesiące. I jest cos w stylu podatku od wzbogacenia
dzikken
Użytkownik
Użytkownik

Post» PeugeotFighter » 18 Lip 2008, 10:26

dzikken napisał(a):No ja wiem ze tak jest jeśli bym sprzedał skuter mając juz go ponad 6 miesięcy ale ja miałem go tylko 2 miesiące. I jest cos w stylu podatku od wzbogacenia

Jest, ale z tego co wiem to w przypadku gdy sprzedaż kilka, a nie jeden. Wtedy w ramach podejżenia iz jestes handlarzem nadają Ci numer NIP ( mi tak zrobili ) ale żadnego podatku mi nie dowalili :) Chociaz kto wie czy się kiedyś nie upomną :?

1 - 6 miesięcy
2 - 5 miesięcy
3 - do dzisiaj :P To moja historia pojazdów. Przy Speedzie jako że jego wartość przekraczała 4000 zł i co chwila zmieniałem skuter nadano mi NIP :wink: Mimo iż nie mam 18 lat :!: Upraszczając, raczej nie zapłacisz podatku :wink:
Awatar użytkownika
PeugeotFighter
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Peugeot Speedfight II 206 WRC 2003 r.

Post» szopen » 18 Lip 2008, 15:21

PeugeotFighter napisał(a):nadano mi NIP :wink: Mimo iż nie mam 18 lat :!:

Nie musisz miec 18 lat zeby miec numer NIP
szopen
Użytkownik
Użytkownik

Grupa: Mazowsze

Post» PeugeotFighter » 18 Lip 2008, 16:16

kubaz2911 napisał(a):
PeugeotFighter napisał(a):nadano mi NIP :wink: Mimo iż nie mam 18 lat :!:

Nie musisz miec 18 lat zeby miec numer NIP

Masz rację, ale powiedz sam jaki jest sens, żebym miał NIP skoro i tak nie mam dochodów :?: Dla mnie to prawo jest bez sensu. Chociaż może mnie o handel podejrzewali :?
Awatar użytkownika
PeugeotFighter
Użytkownik
Użytkownik

Post» dzikken » 18 Lip 2008, 18:33

Peugeotfighter ale powiedz mi czy te skutery co ty miałes to kupiłes resjestrowałes i sprzedawałes w ciągu 6 miesiecy?? No i czy na umowie pisałes ze sprzedałes ponizej 1000zł czy np. za 3000zł
dzikken
Użytkownik
Użytkownik

Post» PeugeotFighter » 18 Lip 2008, 19:02

Pisałem cenę lekko zaniżoną :wink: Tak, kupywałem i sprzedawałem w ciągu około 6 miesięcy ( pierwszy dokładnie w 6 miesiącu a drugi w bodajże 5 miesiącu od zarejstrowania w kraju )i nic mi nie doliczyli. Pierwszy sprzedałem za kwotę umowną 1900 czyli tyle ile na prawdę a drugi 3000 zł ( do ręki 3500 ) więc rozbieżność mała. Ty nie masz się co martwić, problem będzie miał ten co kupił bo w US nie patrzą na to ile na uwowie tylko jaka jest wartość pojazdu wg EuroTax'u :wink: Czyli zapłaci podatek od wartości a nie od kwoty umownej. Nie masz się co martwić, nic Ci nie przyjdzie :)
Awatar użytkownika
PeugeotFighter
Użytkownik
Użytkownik

Post» dzikken » 18 Lip 2008, 22:22

Ok. Ale czy jak rejestrowałes go to na umowie jaka miałes cene?? Mniejszą niż ta za którą potem sprzedawałes czy wieksza??
dzikken
Użytkownik
Użytkownik

Post» PeugeotFighter » 18 Lip 2008, 23:38

dzikken napisał(a):Ok. Ale czy jak rejestrowałes go to na umowie jaka miałes cene?? Mniejszą niż ta za którą potem sprzedawałes czy wieksza??

Jak rejestrowałem to była niższa, ale oni i tak liczą wg swoich tabel :wink: Dla przykłądu sprzedałem za 1900 zł a jak rejestrowałem to na umowie było 300 euro :wink:
Awatar użytkownika
PeugeotFighter
Użytkownik
Użytkownik

Post» adamek » 19 Lip 2008, 10:07

Nie trzeba miec 18nastki żeby mieć NIP, a poco Ci on ? Żeby zarejestrować lub być wspułwłaścicielem pojazdu.
Awatar użytkownika
adamek
Użytkownik
Użytkownik

Post» PeugeotFighter » 19 Lip 2008, 12:25

adamek napisał(a):Nie trzeba miec 18nastki żeby mieć NIP, a poco Ci on ? Żeby zarejestrować lub być wspułwłaścicielem pojazdu.

Wystarczy pesel :P Wszytskie były na mnie, dopiero przy Speedfightcie dostałem NIP :wink: Przy rejestracji nikt nie pyta się o NIP.

Pozdro :)
Awatar użytkownika
PeugeotFighter
Użytkownik
Użytkownik

Wróć do Ogólnie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość