Panowie czy ktoś się orientuje kupując nowego skutera z salonu w tym przypadku speedfighta 2 czy ma on ustawioną bogatszą mieszankę na dotarcie?lub morze dozownik oleju ustawiony na większy pobór oleju? Pytam bo kupiłem od pana speeda2 lc 2008r z zaledwie niecałe 2000km przebiegu skuter od zakupu mocno kopci.Olej castrol actevo skuter 2 t,gażnik czyściutki,filter powietrza czyściutki,płyn chłodniczy szczelny żadnego wycieku.Kolor świecy nie jest kawowy tylko ciemny mokry,końcówka tłumika mokra zmniejszyłem o jeden obrót mieszankę świeca nadal nie idealna ale jak by mniej dymił ale zauważyłem że łapie wyższą temperaturę i po pojeżdzeniu i nagrzaniu silnika z tłumika nagle zaczyna lecieć biały gęsty dym,dosłownie chmura.Czy jest możliwe że dozownik za dużo oleju daje? Morze gażnik był dobrze wyregulowany fabrycznie od nowości tylko coś się dzieje z dozownikiem? jeśli by tak było to czy regulacja mieszanki gażnika ma sens? Ktoś morze powiedzieć że np uszczelki na simeringach puściły czy coś w tym stylu,ale nie chce mi się wierzyć że coś się dzieje wewnątrz silnika ponieważ ma zaledwie 3000km i jest naprawdę wyjątkowo uszanowany,aczkolwiek czytałem wiele złego o automatycznych dozownikach oleju.Popracuję jeszcze z regulacją ale mam obawy że to morze być to coś innego.Proszę o porady osoby doświadczone w mechanice bo sam prędzej osiwieje niż dojdę co jest nie tak

Z góry dzięki!