Dawno mnie tu nie było chyba 6 lat minęło.
Projekt dedykuję mojemu zmarłemu chrzestnemu który nauczył mnie wielu rzeczy o silnikach.
Chciałbym wam pokazać ewolucję mojego speeda przez ten czas.
Peugeot pochodzi z 2002 roku w dniu kupna był całkowicie seryjny, jestem jego właścicielem od 9 lat. Seryjny wyglądał tak:

Pierwszą zmianą jaką dokonałem było zmiana fabrycznego wydechu na Stage6 Pro Replica i Malossi Multivar, niestety po 4 miesiącach się zatarł więc w silniku zawitał Airsal Sport 70.
Na tym setupie speed leciał 100 km/h

Następnie wziąłem się za delikatne zmiany kosmetyczne takie jak czarne klosze SRT8 i niebieskie ledy.

Dużo rzeczy w speedzie dorabiałem sam np ryfle, pokrywe akumulatora czy chociażby domowej roboty crash pady z kółek od starej deskorolki (gdzyż były z bardzo twardej gumy).

Tak mijały dni miesiące lata i kilometry aż pewnego dnia okazyjnie kupiłem zawieszenie od Hondy X8R

W między czasie powstawała "lżejsza" wersja pokrywy

Następnym krokiem były zmiany w układzie paliwowym. Kupiłem gaźnik dellorto 17,5 z króćcem od speedfighta 100

Wszystko było pięknie lecz pewnego dnia pożyczyłem speeda koledze...... wieczorem telefon "Krzychu tylko się nie denerwuj miałem wypadek speed ma połamane plastiki z przodu" zniszczenia nie były duże pęknięta czacha i urwany lewy boczek przedni.
Wtedy właśnie pomyślałem, że zrobię mały custom idąc za ciosem peugeot otrzymał przód i reflektor STR8

Uszkodzoną czachę wykorzystałem by zrobić nadkole, które będzie się wyróżniać na tle tych robionych z czachy roxa na tyle zawitał spojler od wersji wrc i lampa tylna LED STR8 Black Line

Modyfikacji podległo też mocowanie silnika, które zostało przedłużone o 15 cm i przedłużka amora +20 cm.
Wszystko zostało wykonane z bardzo wytrzymałej stali konstrukcyjnej "domex" z której w moim poprzednim zakładzie pracy robiono elementy do przyczep niskopodłogowych. Speed prezentował się tak:

i jeszcze kilka fotek w pełnym ubraniu

Pojawiły też się małe zmiany w silniku seryjne sprzęgło zostało wymienione na sprzęgło od Piaggio NRG MC2 extreme i nowy układ paliwowy TEC (odpowiednik Stage6 MK II) w którym dorobiłem podstawę pod gaźnik dellorto 28

Ostatnio w pracy dorobiłem sobie stożki ze stali nierdzewnej które zostały zamontowane w miejscach po odblaskach z przodu

Parę dni temu nawalił mi uszczelniacz więc speed jest chwilowo uziemiony jak znajdę czas to pozbędę się problemu.
To by było na razie tyle myślę że speed się Wam spodoba.
Peugeot ma swój urok wiem może nie jest taki wypasiony jak speed Patryka B i na razie nie powala osiągami ale już robi wrażenie, projekt jest realizowany małymi krokami myślę że do następnego SWP będzie już gotowy na 100% jak tylko będą postępy będziecie informowani na bieżąco.
A tak wygląda koszulka mojego projektu "speedfight"
front

tył

Aktualny setup:
-Stage6 pro replica,
-rolki 8g stage6,
-pasek kevlar Stage6,
-Malossi Multivar
-zawór + króciec TEC,
-gaźnik dellorto 28,
-Airsal Sport 70cc,
-sprzęgło od Piaggio NRG MC2 extreme