speedfight.pl

Jak spradzic czy jest euro 1 czy 2

Tematy dotyczące eksploatacji i naprawach Speedfighta.

Jak spradzic czy jest euro 1 czy 2

Post» SpeedLechu » 09 Sty 2010, 16:09

Siemanko ma pytanie jak można sprawdzić jaki się ma silnik ponieważ mam skuter z przełomu 2004 ponieważ chce wymienić wal i wsadzić nowy cylek z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
SpeedLechu
Użytkownik
Użytkownik

Post» buksik » 09 Sty 2010, 16:22

Jeśli wiesz gdzie jest dozownik to sprawdź co jest do niego podłączone. Jeśli linka to Euro1, jeśli kabelek to Euro2.
Awatar użytkownika
buksik
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Speedfight 2 Silver Sport LC
Grupa: Podlaskie

Post» SpeedLechu » 09 Sty 2010, 17:46

mam wezyk a linke od gazu pojedyncza czyli ze mam euro 2 tak?
Awatar użytkownika
SpeedLechu
Użytkownik
Użytkownik

Post» pyra666 » 09 Sty 2010, 18:05

Niekoniecznie zrób foto.

http://www.bikepics.com/pictures/1169119/

na tym foto widać po prawej stronie wydechu taki kawałek jaśniejszego metalu do niego idą 2 wężyki. jeśli to masz to jest euro 1.
Awatar użytkownika
pyra666
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Speedfight 2 LC

Post» SpeedLechu » 10 Sty 2010, 14:47

Tak do dozwonika mam 2 rurki wiem poniewaz niedawno wyciagalem silnik
Awatar użytkownika
SpeedLechu
Użytkownik
Użytkownik

Post» Speed12344321 » 16 Sty 2010, 15:49

Ja mam tak jak na tej fotce czyli Euro 1 mam ?... Kumpel ma takie cos ze na tym dozowniku ma takie ząbki i linke i jak gazu dodaje to to sie rusza to jaki on ma ?
Speed12344321
Użytkownik
Użytkownik

Post» pyra666 » 16 Sty 2010, 16:05

Oboje miacie euro 1. Eyro 2 ma dopalacz spalin i elektryczną pompke gdzieś pod pługiem chyba.
Awatar użytkownika
pyra666
Użytkownik
Użytkownik

Post» Ryh » 06 Lut 2010, 20:24

Euro1 od Euro2 różni się wałem i karterem. Jak chcesz kupić nowy wał to najpierw wykręć dozownik i zobacz jak on jest napędzany. Jeżeli będzie taki bolec ze ząbkami to masz Euro1 (na wale jest ślimak), a jeżeli będzie płaski bez ząbków to masz Euro2 (na wale jest mimośród).
Uważaj bo wału Euro2 nie włożysz do karteru od Euro1 i odwrotnie.
Jak masz do dozownika 2 rurki - jak piszesz to zapewne masz wał Euro2 z mimośrodem.
Wał Euro2
Wał Euro1

Mała poprawka - to z tymi rurkami to nie dozownik, a jakaś pompka do spalin. Dozownik jest wtedy elektryczny.
Awatar użytkownika
Ryh
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Speedfight 2

Post» pyza » 07 Lut 2010, 15:51

dozownik to chodzi o ten pojemniczek gdzie się wlewa olej czy w silniku ?
A jak ja mam takie coś patrząc normalnie, pod tłumikiem ( przy cylindrze, takie czarne coś, z którego wychodziły 2 rurki jedna szła do tłumika, a druga pod pług... to to źle jak wywaliłem te rurki ?
Z góry przepraszam za te 'coś' ale sam nie wie wiem co to jest, słyszałem jakąś wersje, że to ponoć jakiś odzysk oleju jest ale sam nie wiem, proszę o pomoc :cry:
pyza
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: SZYBKI ! :D

Post» Ryh » 07 Mar 2010, 16:53

Dozownik to takie małe urządzonko, które pompuje olej cyklicznie do gaźnika. Jak masz takie \"coś\" z dwiema rurkami mniej więcej po środku silnika (trochę na prawo), to masz wał Euro2. To coś to taka pompka napędzana mimośrodem z wału. Jeden wąż leci do tłumika, gdzie spala (wypluwa) czarny olej, druga do filtra pod pługiem i dalej w ramę. Dozownik masz elektryczny pod pługiem i ten układ nie ma nic wspólnego z wałem. Tych węży nie wywalaj. Ten od tłumika wyprowadź gdzieś pod silnik i go umocuj, żeby syf wylatywał na ziemię. Inaczej zaświni Ci cały silnik.
Awatar użytkownika
Ryh
Użytkownik
Użytkownik

Post» pyza » 08 Mar 2010, 00:03

dzięki za pomoc, bo właśnie cały sezon przejeździłem bez tych rurek ... ajć ... ale teraz szybciutko zamontuje to ;)
Wiem, że to nie ma wpływu na wał... ale moje białostockie ASO twierdzi ze w 307 wrc były inne wały i ponoć próbowali do mnie wpasować ze 4 różne wały z mielocha i żaden ponoć nie pasował, na ile to jest prawda, ile ściema ?
pyza
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: SZYBKI ! :D

Post» macko3131 » 08 Mar 2010, 00:14

To w cale nie musi być taka ściema bo na np.http://www.scooter-center.com
Jest podział na 307 i zwykłe SF-y
Poniżej foto
Image
Nie wiem jak to jest z wałami ale widocznie niektóre części się różnią skoro jest odrębny dział :?
macko3131

Post» Piter206 » 09 Mar 2010, 16:58

A jak mam obok wydechu takie coś co linka idzie jakaś do tego i jak dam gazu to ta linka się rusza razem z tym jakby półkolem... to jest E1 czy E2??
Piter206
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Peugeot Speedfight 2 206 WRC 100ccm

Post» Ryh » 09 Mar 2010, 17:47

Jeszce raz:
O tym czy wał jest Euro1, czy Euro 2 nie decyduje dozownik oleju!
O tym decyduje tylko i wyłącznie budowa wału, a co za tym idzie - inna budowa kartera. Jeżeli na środku kartera jest taka kwadratowa \"pompka\" przykręcona na 4 śruby do niego, a do tej pompki podłączone są 2 węże (jeden do tłumika, drugi przez filtr pod pługiem idzie w ramę), to silnik jest Euro 2. Jeżeli na środku nic nie ma, to Euro 1.
Dozowniki oleju na linkę montowane były do silników Euro1, a elektryczne do Euro2 - co nie stoi na przeszkodzie, żeby do Euro1 założyć sobie elektyczny, po modyfikacji ukł. elektrycznego, który zasila dozownik elektryczny.
Tak, że Piter - o ile nie masz tych węży, to na 100% masz Euro1.
Awatar użytkownika
Ryh
Użytkownik
Użytkownik

Post» Piter206 » 09 Mar 2010, 20:32

Ryh napisał(a):Jeszce raz:
O tym czy wał jest Euro1, czy Euro 2 nie decyduje dozownik oleju!
O tym decyduje tylko i wyłącznie budowa wału, a co za tym idzie - inna budowa kartera. Jeżeli na środku kartera jest taka kwadratowa \\"pompka\\" przykręcona na 4 śruby do niego, a do tej pompki podłączone są 2 węże (jeden do tłumika, drugi przez filtr pod pługiem idzie w ramę), to silnik jest Euro 2. Jeżeli na środku nic nie ma, to Euro 1.
Dozowniki oleju na linkę montowane były do silników Euro1, a elektryczne do Euro2 - co nie stoi na przeszkodzie, żeby do Euro1 założyć sobie elektyczny, po modyfikacji ukł. elektrycznego, który zasila dozownik elektryczny.
Tak, że Piter - o ile nie masz tych węży, to na 100% masz Euro1.

Idą od tego 2 węże,jeden taki cieniutki łączy te "pompkę" z króćcem ssącym a drugi idzie od zbiorniczka z olejem i jeszcze ta linka co jak gazu daje to się rusza i wszystko.
Piter206
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Peugeot Speedfight 2 206 WRC 100ccm

Następna

Wróć do Eksploatacja i naprawy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość