speedfight.pl

Dobra dysza ?

Teamty dotyczące tuningu mechanicznego SpeedFighta.

Dobra dysza ?

Post» adrianmyka23 » 11 Maj 2012, 21:43

Witam
Mam pytanie czy dysza 58 którą obecnie mam w gaźniku jest wystarczalna dla wydechu Tecnigas Next-r ? Jeżdżę obecnie na niej i nie wiem czy wystarcza dla speeda aby miał odpowiednią siłę. Spalanie to około 5 l czyli nie mało. V- max ok.85 na rolkach 5,6 g w wersji LC. Nie wiem czy to rolki za lekkie czy dysza za mała ,proszę o odpowedzi.
Awatar użytkownika
adrianmyka23
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Speedfight 2 70 LC 206 wrc + Tecnigas Next-R Chrom

Re: Dobra dysza ?

Post» Speedfight-Stage6 » 11 Maj 2012, 22:35

Jeśli się obawiasz że zamałą to dokup jakaś 62 czy coś wtedy zobaczysz bo każdy skuter inaczej chodzi/jeździ.

Lub zabezpieczenie na iglicy wyżej czyli iglice niżej.
Awatar użytkownika
Speedfight-Stage6
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: SpeedFight 100cc VivaCity 50cc Motomorini 350cc 4t Senda DRD Evo 70
Grupa: Podkarpackie

Post» adrianmyka23 » 12 Maj 2012, 09:18

A właśnie ostatnio rozebrałem gaźnik na części i nie wiedziałem jak podnieść iglicę, może ktoś ma jakieś ciekawe linki z poradnikami lub może mi wytłumaczyć jak to zrobić ?
Awatar użytkownika
adrianmyka23
Użytkownik
Użytkownik

Post» Speedfight-Stage6 » 12 Maj 2012, 09:24

Image

Zabezpieczenie iglicy do góry czyli iglica niżej mniej paliwa dostaje, odwrotnie zabezpieczenie na dół iglica do góry więcej paliwa wtedy dostaje. Zazwyczaj orginalnie ustawiane zabezpieczenia są w środkowym rowku. :)
Awatar użytkownika
Speedfight-Stage6
Użytkownik
Użytkownik

Post» adrianmyka23 » 12 Maj 2012, 23:28

Hmmm... rozebrałem to tylko teraz nie wiem jak się dostać do zabezpieczenia iglicy. Mam przepustnicę na sprężynce ale nie wiem gdzie zabezpieczenie iglicy.
Awatar użytkownika
adrianmyka23
Użytkownik
Użytkownik

Post» Speedfight-Stage6 » 13 Maj 2012, 09:02

Wyciągasz sprężynę lub ją ściskasz i wyjmujesz taki okrągły plastik a pod nim znajduje się iglica.
Awatar użytkownika
Speedfight-Stage6
Użytkownik
Użytkownik

Post» adrianmyka23 » 13 Maj 2012, 16:10

Nie ma jakiegoś poradnika na innych forach lub na tym może ? Bo wogóle nie wiem jak się do tego zabrać. Próbowałem wyjąć sprężynę to ona siedzi ścisło i nie można jej ruszyć aż tak aby wyjąć z plastiku tej przepustnicy. Może ktoś by się wypowiedział jeszcze na temat dyszy czy dobra ? Dużo osób ma Tecnigasy w Speedach i nie wiem czy mojemu speedowi polepszy się jeżeli dam dyszę np 68 zamiast 58 ? Czy v-max się poprawi ?
Awatar użytkownika
adrianmyka23
Użytkownik
Użytkownik

Post» mihau » 13 Maj 2012, 16:15

Będzie dużo lepszy efekt, jak ja miałem 65 a dałem 72 to dużo lepiej przyśpieszał i wgl żwawszy był.
Możliwe, że nie masz regulacji tego zabezpieczenia, tak jak ja, bo nie wszystkie miały tę możliwość.(Jeżeli masz gaźnik Gurtner12mm)
Awatar użytkownika
mihau
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: PEUGEOT SPEEDFIGHT 2 LC 07r.
Grupa: Pomorskie

Post» adrianmyka23 » 13 Maj 2012, 20:56

Mam gaźnik gurtner 12 mm i speeda z 2004 r. A ty mihau jaki rocznik że nie miałeś regulacji ?
Edit: Skąd mam kupić dyszę do gaźnika 72 ? Na allegro nie ma nic z dysz do gurtnera ,a na innych sklepach nie ogarnąłem jeszcze tego i wgl nigdzie się nie rejestrowałem np. na Sklep Mieloch. :)
Awatar użytkownika
adrianmyka23
Użytkownik
Użytkownik

Wróć do Tuning mechaniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość