Kiedy skuter 50ccm Spali ci 5l/100km jest to ewidentny objaw zbyt bogatej mieszanki.
Można to potwierdzić wykręcając świecę zapłonową i ocenić jej wygląd.
Gdy świeca jest mokra jest to napewno objaw źle wyregulowanego gaźnika.
Gaźnik ma dużo regulacji, my się zajmiemy regulacją wysokości IGLICY.
Regulacja iglicy nie wpływa na niskie obroty, lecz na to ile motor spala paliwa. Jeśli regulując iglicą ustawimy za ubogą mieszankę, silnik będzie miał słabą moc. Jeśli za bogatą, będzie spalał za dużo paliwa i może mieć problemy z zalewaniem.
Ja ustawiłem iglicę po środku. W tym przypadku pali mi 3,5/100km,
a przed ustawieniem pomyśleć, że palił 7/100km!(iglica była max. do góry)
ZAJMIJMY SIĘ SEDNEM SPRAWY!
Gaźnik Dellorto 17,5. Automatyczne ssanie.
Rurki widoczne do dopływ benzyny i oleju a także odpływ oleju do silnika (olej nie jest mieszany z benzyną lecz podawany do silnika przez pompkę). Aby zmniejszyć spalanie skutera trzeba dostać się do iglicy-
a do tego należy odkręcić śrubkę widoczną na górze
Konstrukcja przepustnicy jest podobna jak np w motorowerach Romet i ogólnie wielu innych motocyklach.Wyciągamy linkę wraz z pokrywką i tłokiem.
Tłok przepustnicy i iglica. Stożkowa iglica poruszając się w dyszy głównej reguluje ilość benzyny a tłok ogranicza ilość powietrza. Kręcąc gaz podnosimy tłok i iglicę więc zwiększa się ilość mieszanki paliwowo powietrznej i silnik wchodzi na obroty. Od kształtu iglicy zależy charakterystyka mieszanki. Od wysokości iglicy w stosunku do tłoka zależy bogatość mieszanki czyli stosunek paliwo-powietrze.
Iglicę można odłączyć od tłoka. Iglica posiada nacięcia i zawleczkę - jest to regulacja która pozwala na zmianę mieszanki. Im iglica jest wyżej podniesiona tym więcej paliwa więc mieszanka bardziej bogata - więcej paliwa mniej powietrza czyli motor pali więcej. Mój skuter 50ccm spalał nawet 7l/100km w mieście a spaliny mocno śmierdziały,a świeca zapłonowa była cała czarna. To ewidentne odznaki za bogatej mieszanki więc iglicę musiałem opuścić, czyli zawleczkę ustawić na środkowy ząbek.
Widoczna iglica gaźnika oraz zawleczka i nacięcia na iglicy. Iglica ma kształt stożkowy i współpracuje z dyszą główną. Zużycie iglicy (raczej nie spotykane) i zużycie dyszy głównej powoduje za bogatą mieszankę, trudności w regulacji i motor pali więcej
Po wprowadzeniu zmiany zamykamy gaźnik.
Myślę, że pomogę nie jednej osoby
a temat PROSZĘ PODKLEIĆ!
"Odklejam" temat, bo został on już wykorzystany w artykule o regulacji gaźnika.
se6ek