speedfight.pl

WTF?! Drgania itd. Dlaczego?! Filmik YT

Tematy dotyczące eksploatacji i naprawach Speedfighta.

Re: WTF?! Drgania itd. Dlaczego?! Filmik YT

Post» Marcin » 07 Wrz 2011, 16:12

Nie czytałem tematu od początku, ale rozpołowiłeś silnik? Sprawdziłeś łożyska wału?
Marcin
Użytkownik
Użytkownik

Post» Bartek » 07 Wrz 2011, 16:16

Nie łożysk wału nie sprawdzałem, ale wał chyba nie ma luzów ani nic, nie wiem o co chodzi z tą nóżką centralną ale zaraz pójdę to zrobić :P Jak chwycę wał to nie rusza się wgl, zimą będę rozbierał całego na części pierwsze to się dowiemy :wink:
Awatar użytkownika
Bartek
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Peugeot SpeedFight LC 97r.
Grupa: Pomorskie

Post» Parys » 07 Wrz 2011, 16:40

Mam rade zobacz wszystkie tryby od kopa i przeciwtalerz dokręć. Ja tak samo miałem.

Pamiętaj o wielkiej literze i kropce.
Staraj się pisać ten tekst logicznie, bo poprzednie Twoje posty... Masakra.
Marcin.
Parys
Użytkownik
Użytkownik

Post» Bartek » 07 Wrz 2011, 17:18

A więc, odkręciłem tą nóżkę centralną, przejechałem się i nic to nie dało :| Tryby od kopa nic do tego nie maja bo można powiedzieć że go nie mam, przeciw talerz na pewno jest dobrze dokręcony bo kilka razy go odkręcałem i przykręcałem i nic to nie zmieniło. Mam pytanie, czy to może być wina gum na wahaczu? Bo są trochę wylatane :P
Awatar użytkownika
Bartek
Użytkownik
Użytkownik

Post» Damian » 07 Wrz 2011, 19:16

mihau napisał(a):Nie oszukujmy się, twój skuter ma 14lat i z czasem będzie coraz gorzej.

Nie rozśmieszaj mnie, możesz? :roll: .
Sprawdź wszystkie mocowania przy silniku, czy te gumy się nie powybijały. Posprawdzaj wszystkie mocowania a co do v-maxu to może masz źle gaźnik wyregulowany, za małą dyszę itp. Sprawdź wszystko :P
Awatar użytkownika
Damian
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Peugeot Speedfight 100cc
Grupa: Mazowsze

Post» bykolo » 07 Wrz 2011, 20:11

Może pościągaj wszystkie plastiki ?? może coś pomogą bo może być wina w nich.
bykolo
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Sell
Grupa: Małopolskie

Post» Bartek » 07 Wrz 2011, 20:34

bykolo sory ale co ma piernik do wiatraka? Damian gaźnik chyba mam dobrze wyregulowany, ale tak czy siak boję się jechać więcej bo im szybciej jadę tym to napierdziela coraz mocniej :( A mocowania jutro po sql sprawdzę, a za 2 tyg mógłbym wyjechać z silnikiem itd. i zerknąć na to wszystko, bo teraz skuter może być mi potrzebny :P Ale za to miło się zaskoczyłem co do spalania, przejechałem 106km i jeszcze nie spalił 5l, i to mnie cieszy że aż tak dużo nie jara :D
Awatar użytkownika
Bartek
Użytkownik
Użytkownik

Post» tymbark11 » 08 Wrz 2011, 21:40

Co do świstu to mogą być sprężynki sprzęgła
Awatar użytkownika
tymbark11
Użytkownik
Użytkownik

Skuter: Speedfight 2 307 WRC AC
Grupa: Lubelskie

Post» Bartek » 10 Wrz 2011, 15:36

Są nowe spostrzeżenia i chyba wiem co to jest :| Domyślam się że to łożyska wału :| A więc, dziś trochę jeździłem i ostro mnie to wkurwiało, poza tym miałem jakieś dziwne problemy z mocą, a dokładniej, jadę razem z kumplem i cięgnie niby normalnie, we dwójkę idzie fajnie, pod górkę zwolnił z 60 do 50 po podjechaniu pod nią speed stracił całkowicie moc, a potem zgasł :| Stanąłem próbowałem odpalić i zapalił na 5sec i zgasł, potem nie chciał odpalić, myślę sobie tłok puchnie, albo waha się skończyła, dolałem wachy bo akurat miałem ze sobą i pojechaliśmy dalej, za jakieś 500m to samo, spadek mocy pod lekką górkę, potem wyjechałem na prostą wkręcił się na obroty i wtedy nawet szedł. Dodam że dziś przedmuchałem dyszę więc to nie jej wina, filtr powietrza też jest czysty. To po pierwsze a po drugie, z nudów zdjąłem pasek i na luzie go odpaliłem i sprawdzałem jak się wkręca na obroty i wgl, i dźwięk mnie zaniepokoił :| Teraz słyszałem coś takiego jak właśnie przy tych 62km/h tylko trochę się zmienił, jak dla mnie brzmiało to jak łożyska wału, do tego jak chwycę przeciw talerz to są minimalne luzy. A i zapomniałem dodać że podczas jazdy, gdy odpuszczę gaz to nieraz właśnie jest taki dziwny dźwięk podobny do tego jak przy tych 62km/h. Więc co sądzicie o mojej teorii z łożyskami? I co mogło spowodować ten spadek mocy? Trochę się rozpisałem ale chyba nie da rady krócej :D
Awatar użytkownika
Bartek
Użytkownik
Użytkownik

Post» Parys » 10 Wrz 2011, 16:26

Kupuj i zakładaj łożyska!!
Parys
Użytkownik
Użytkownik

Post» Bartek » 10 Wrz 2011, 16:55

Czekam jeszcze na wypowiedzi innych userów, i mam pytanko, te łożyska są ok.? Czy raczej słaba jakość? http://allegro.pl/lozyska-na-wal-peugeo ... 32614.html Możecie podać link do jakichś dobrych łożysk? Tylko nie za drogich :blush:
Awatar użytkownika
Bartek
Użytkownik
Użytkownik

Post» Bartek » 11 Wrz 2011, 16:01

Są nowe spostrzeżenia, więc wczoraj jak leżałem w łóżku myślałem sobie tak żeby przelecieć się bez kapy, no i dziś z nudów to zrobiłem i nie zgadniecie jakie były efekty :D Nie ma już tego dźwięku ani drgań, łożysk też jakbym nie słyszał :D Okazuje się że pasek zapiera się o kape, nie wiem dlaczego, za chwilę dodam foty jak to wygląda :P Osiągnąłem 67km/h na rolkach 7,7g więc nie jest aż tak źle, i teraz pytanie co ja mam z tym zrobić? Czy to może być przez to że mam kape od euro 2?

EDIT: Oto fota jak to wygląda na pokrywie
Image

Teraz wygląda to trochę gorzej bo to zdjęcie z przed kilku tygodni.
Awatar użytkownika
Bartek
Użytkownik
Użytkownik

Poprzednia

Wróć do Eksploatacja i naprawy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości